Zij-instromen in voortgezet onderwijs

​Heb je minimaal een relevante afgeronde hbo-opleiding, nog geen onderwijsbevoegdheid en wil je graag aan de slag als leerkracht? Dan is het zij-instroomtraject wellicht iets voor jou. Met dit traject sta je direct voor de klas en kun je in twee jaar je bevoegdheid halen.
Het zij-instroomtraject is bedoeld voor mensen die een baan in het voortgezet onderwijs hebben, maar nog niet bevoegd zijn voor het juiste vak. Dit kun je volgen als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden. Je moet wel eerst op zoek gaan naar een school(bestuur), waar je als zij-instromer kunt worden aangenomen en het traject kunt gaan volgen. Je kunt ook als bevoegd leraar een zij-instroomtraject volgen, als je les wilt gaan geven in een ander vak of in een andere onderwijssector. Na een positief afgerond assessment (waarin je geschiktheid voor het onderwijs wordt onderzocht) volg je bij een lerarenopleiding voortgezet onderwijs een aangepast en op maat opleidingsprogramma van maximaal 2 jaar. Je sluit hiervoor een scholings- en begeleidingsovereenkomst af met de school of het schoolbestuur en de lerarenopleiding waar je onderwijs voor het zij-instroomtraject gaat volgen. Gedurende deze periode mag je dus alvast tijdelijk onbevoegd lesgeven.
In het zij-instroomtraject leg je binnen 2 jaar een bekwaamheidsonderzoek af. Als je slaagt, dan krijgt je een getuigschrift waarmee je jouw eerste of tweede graads onderwijsbevoegdheid krijgt. Het getuigschrift is geen bachelorsdiploma. Je bent wel volledig bevoegd als vakleerkracht voor het voortgezet onderwijs.
 

Eisen traject zij-instroom in het voortgezet onderwijs

Om in aanmerking te komen voor een zij-instroomtraject moet je aan de volgende criteria voldoen:
 • een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
 • voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring;
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Eisen zij-instromer beroepsgerichte profielen voortgezet onderwijs

Als je het traject zij-instroom in het beroep wilt volgen om onderwijs te kunnen geven in 1 van de volgende beroepsgerichte profielen gelden afwijkende eisen:
 • bouwen, wonen en interieur;
 • produceren, installeren en energie;
 • mobiliteit en transport;
 • horeca, bakkerij en recreatie.
 
Je moet dan beschikken over:
 • een diploma van een middenkaderopleiding, specialistenopleiding of vakopleiding (MBO-3 en 4);
 • hbo- werk en denkniveau;
 • voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring;
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Zij-instroomtraject Hogeschool Rotterdam

De lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam heeft een zij-instroomtraject. Voor meer informatie over dit traject kun je contact opnemen met:
 
 
Doe de test!
Online zijn verschillende vragenlijsten die je helpen om te ontdekken of het onderwijs bij jou past: