Zij-instromer worden in het basisonderwijs

Een zij-instromer is iemand die een HBO/WO opleiding heeft gedaan in een andere richting en kiest voor omscholing tot leerkracht in het basisonderwijs. Iemand die een droom heeft om iets anders te gaan doen dat het werk dat hij of zij nu doet. Er voor kiest om werk te doen dat er echt toe doet!

 


Klik op de afbeelding om de video af te spelen.

Wie kan zij-instromer in het basisonderwijs worden?

Leerkracht zijn is niet een baan voor iedereen. De basis is natuurlijk dat je geïnteresseerd bent om kinderen dingen te willen leren. Dat vraagt geduld, creativiteit, leiderschap en grote algemene kennis. Je bent in staat om een veilige leeromgeving te creëren. Ook kun je goed met anderen samenwerken, want lesgeven doe je niet alleen. Verder heb je afgeronde HBO of WO opleiding.

Hoe haal je een onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs?

Om les te geven in het basisonderwijs moet je een onderwijsbevoegdheid hebben. Deze bevoegdheid kun je op verschillende manieren halen. Hoe je dat doet hangt af van je achtergrond en van je wensen.

Zij-instroom in Beroep (ZiB)

Pabo in deeltijd

Zij-instroom in Beroep (ZiB)

Met het 'Zij-instroom in Beroep-traject' ga je al aan het werk terwijl je je bevoegdheid haalt. Je haalt in maximaal twee jaar je bevoegdheid en ontvangt ook direct salaris. In overleg met een schoolbestuur vind je een school waar je tijdens je opleiding kan werken.

Verplicht onderzoek. 
Omdat een schoolbestuur in jou gaat investeren, wordt vooraf aan de hand van een onderzoek bepaald of je geschikt bent om het ZIB-traject in te gaan en direct voor de klas de staan. Als je een ervaringscertificaat hebt, kan dat als pluspunt gelden bij het onderzoek. Na het onderzoek is duidelijk: of je voldoende bekwaam bent om direct voor de klas te staan; of je binnen twee jaar een bevoegdheid kunt halen; of er aanvullende scholing en begeleiding nodig is.Het schoolbestuur regelt dit onderzoek. Na positieve afronding van het onderzoek, kun je starten met het ZIB traject. Je tekent een scholings- en begeleidingsovereenkomst met het schoolbestuur en de lerarenopleiding. Je krijgt dan een aanstelling op de school  en je start met werken en leren om je onderwijsbevoegdheid te halen.

 

Deelnemende schoolbesturen

RVKO - contactpersoon: Astrid de Wit  (astrid.dewit@rvko.nl) 010-453 7513

BOOR - contactpersoon: Tietsia Retel (tietsia.retel@stichtingboor.nl) 06-5163 6496

Kralingse School - contactpersoon: Eric Heugens  (directie@kralingscheschool.nl) 010-452 6689

Stichting PCBO - contactpersoon: Wout Legerstee (w.legerstee@pcbordam.nl) 010-291 6408

Kind in Onderwijs - contactpersoon: Sanne Kamphuisen (s.kamphuisen@kindenonderwijsrotterdam.nl) 010- 412 5101

Pabo-opleidingen

In Rotterdam zijn drie pabo-opleidingen:

Hogeschool Rotterdam 

Hogeschool Inholland

Thomas More Hogeschool

Bij alle drie kun je voltijd of deeltijd studeren. De verschillende opleidingen maken het mogelijk dat je in 2, 3 of 4jaar je pabo-diploma haalt. Voor het zij-instroomtraject van 2 jaar moet je een afgeronde hbo-opleiding hebben.

Alternatieven

Wanneer het zij-instroom traject niet past bij jou situatie, zijn er eventueel andere mogelijkheden om je onderwijsbevoegdheid te behalen:

Reguliere pabo-opleiding van vier jaar (zie: pabo-opleidingen voor mogelijkheden in Rotterdam)

Academische pabo

Traject via detacheerder 

Wat zijn de arbeidvoorwaarden?

 

Fulltime of partimeIn het onderwijs kun je (in overleg met de school waar je werkt) fulltime of parttime werken. Je kunt voor vaste groep staan, of deel uit maken van een invalpool. De mogelijkheden en functievoorwaarden verschillen per bestuur en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Salaris. Als je als tweejarige deeltijdstudent gaat werken bij een schoolbestuur, word je als leraarondersteuner ingeschaald (o.b.v. je laatstverdiende salaris en relevante werkervaring) in schaal 7 van de cao-po (€1.715 - €2.623 bruto per maand). Als zij-instromer na het behalen van je pabo-diploma, val je in salarisschaal LA. Dat betekent dat je mag rekenen op een salaris tussen de €2.436 en €3.482 bruto per maand bij een fulltime baan in schaal LA. Op basis van competenties en ambities is het mogelijk om door te groeien naar LB (€2.525-€3.826) en LC (€2.539 - €4.464) bruto per maand op fulltime basis. Eventueel kun je zelf afspraken maken over je salaris met de school waar je gaat werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervaring uit het bedrijfsleven meeneemt en daardoor met een hoger startsalaris begint. In alle gevallen heb je recht op 8% vakantiegeld en een 13e maand

Baangarantie. Er zijn veel nieuwe docenten nodig in het basisonderwijs in Rotterdam. De kans op een baan als leraar is de komende jaren dan ook vrij groot. Een dienstverband in het onderwijs start bijna altijd met een aanstelling voor bepaalde tijd. Als het wederzijds bevalt, heb je uitzicht op een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden. Als leraar recht op zaken als zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, betaald kortdurend verlof en vrije dagen voor bijzondere gebeurtenissen. Vakantieverlof is iets anders geregeld dan in andere banen, omdat je gebonden bent aan de schoolvakanties. Tijdens de schoolvakantie heb je voor een groot deel dus zelf ook vakantie.

 

Opendagen Pabo 2018

Doe de test!

Online zijn verschillende vragenlijsten die je helpen om te ontdekken of het onderwijs bij jou past:

https://www.heldenvoordeklas.nu/

https://www.wordleraarinhetvo.nl/iets-voor-mij/ben-ik-geschikt/